Sweater naaien

Gepubliceerd op 26 oktober 2023 om 14:06

Naai je eigen sweater:

Wat heb je nodig:

*1.5 meter sweater stof

*klosje garen

*patroonpapier

*rijggaren

*het boek: I love sweaters & hoodies van Fran van Severen

Wat gaan we doen?

We gaan samen naaien en ik neem je mee op dit blog en op Insta heb je het hele proces kunnen volgen. Het patroon is geschikt voor beginners en ook voor gevorderden. We maken sweater: Alfa Vrouwen, super powerfull!

Om te beginnen is het belangrijk de maten te nemen en als je bij mij op naailes bent help ik je daarbij. Nu moet je het zelf even doen. Let erop dat de centimeter overal om je lijf op dezelfde hoogte zit en dat je de centimeter niet ‘in’ je lijf trekt. Je meet aangesloten, maar niet te strak. Schrijf het getal op voor zowel de bovenwijdte, bovenarmwijdte, taillewijdte en heupwijdte. Zoek je in de tabel je maten op en kijk hierbij vooral naar de bovenwijdte en controleer de taillewijdte en heupwijdte. Omdat we nu een sweater maken is de bovenwijdte het belangrijkste, maar natuurlijk moet de taille ook passend zijn.

Patroontekenen of eigenlijk overnemen:

Neem het patroon over en pas het eventueel aan naar jouw maten en jouw wensen. Ikzelf hou niet van een aangesloten neklijn, dus die heb ik aangepast. Ook heb ik de lengte van het voor- en achterpand aangepast aan mijn lange rug.

Stoffen, wat kies je?

Kies een mooie sweaterstof en hou er rekening mee, dat je de stof nog moet wassen en misschien is het verstandig deze ook in de droger te doen, als je dat met het eindresultaat ook gaat doen. De stof kan krimpen en dat wil je niet als je sweater eenmaal gemaakt is.

Het patroon doorslaan:

Het patroon is getekend en aangepast naar jouw lijf, het patroon is op de stof gelegd, geknipt met naadwaarde en dan is het zaak het patroon door te slaan. Ik ga eigenlijk (bijna) altijd lussen. Op die manier neem ik alle patroontekens over op de stof zonder de stof te beschadigen en hou ik ruimte in de naadwaarde voor eventuele latere aanpassingen.

En nu gaan we echt naaien:

Nu de voorbereidingen gedaan zijn, naaien we als eerste de zak op het voorpand. Eerst lock je de randen van de zakingang en van de bovenkant van de zak vervolgens naai je de zakingangen. Dan leg je de onderkant van de zak met de lusdraadjes op de lusdraadjes van het voorpand en ligt de zak exact goed en stik de zak op het voorpand

Vervolgens naaien we de schoudernaden, en daarna lock je die, of je gebruikt de zigzag, dat maakt niet uit. Dan gaan we door naar de mouwen. De mouwen hebben tekens. Het voorpand heeft 1 streepje en de achterkant 2 streepjes. Die komen overeen met de streepjes op het voor en achterpand. Leg de mouw met de goede kant op de goede kant van het voor-/achterpand en speld de mouw exact op de tekens van het voor-/achterpand vast. Speld dan de rest van de mouw er in en zorg dat je de stof goed verdeel en rek de stof niet uit. De mouw is altijd ietsje groter als het pand, maar dat laat zich heel mooi verdelen. Daarna lock of zigzag je de naad.

 

De zijnaden:

Daarna leg je de goede kant van het voorpand op de goede kant van het achterpand. Stik de zijnaden vanaf de pols naar de onderkant van de sweater en werk af met lock of zigzag.

Nu de sweater even doorpassen en eventuele aanpassingen doen. 

Boorden:

Halsboord, mouwboorden en de tailleband. Het fijnst is het om hier boordstof voor te gebruiken. Meet de hals, en bepaal de lengte van de boordstof. Kijk goed naar de elasticiteit van de stof. Niet te strak, maar zeker niet te los. Niets zo erg als lubberende en wijkende boorden. Belangrijk is hierbij dat het fijn moet zitten op jouw lijf. Dus meet, voel en bepaal wat het best bij jou past. Vervolgens naai je de boorden tot een cirkel en naai ze aan de sweater.

Klaar!

Ik ben heel benieuwd naar het resultaat van jouw sweater. Show het resultaat op Instagram en Facebook en tag mij. Lukt het niet helemaal en wil je graag wat hulp bij het maken van jouw sweater? Mail mij: info@bianca-design.nl of geef je direct op in de webshop en ik zie je op naailes.

 

Liefs,

 

Bianca

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.